İnterneti Nasıl Güvenli Kullanırız?

09.02.2021 573

İnternetin faydaları kadar zararları konusunda da bilgi sahibi olmamız gençleri ve çocukları bu zararlara karşı korumada bize rehberlik etmektedir. İnternet ortamında güvenliğimiz, güvenli internet kurallarına uymakla başlar.

Maltepe Bilim ve Sanat Merkezi olarak öğrencilerimizin interneti güvenli bir şekilde kullanmalarını önemsiyoruz. Sizler için bazı güvenli internet kullanım kurallarını derledik.   

 

Sevgili Öğrencilerimiz,

Adınız, okulunuz, adresiniz, telefon numaranız, aile bireylerinizin adı vb. kişisel bilgilerinizi internet ortamında paylaşmayın.

İnternet üzerinden kendi resimlerinizi, ailenizin resimlerini, video görüntülerinizi yabancılara göndermeyin.

İnternet ortamında tanımadıklarınıza cevap vermeyin, tekliflerini reddedin, size gönderdikleri mesajları açmadan silin.

Gerçek hayatta olduğu gibi,internet ortamında tanımadıklarınızı arkadaş edinmeyin.

İnternet ortamındaki bedava tekliflere inanmayın.

Güvenliğinden emin olmadığınız linklere tıklamayın.

İnternet ortamında sizi rahatsız edenleri, sizi taciz edenleri ailelerinize söyleyin.

Web sitelerini gezinirken şüpheci olun, her bilgi doğru olmayabilir. Bu yüzden bilginin kaynağını araştırın ve kişisel bilgilerinizi her web sitesinde paylaşmayın.

Size gelen kimliği bilinmeyen maillere dikkat edin. Sahte hesap olma ihtimalini göz önünde bulundurun ve bu gibi durumlarda dikkatli olun.

Hesaplarınıza en az 8 karakterden oluşan güçlü şifreler belirleyin.

Mümkün olduğunca toplu alanlarda güvenliğinden  emin olmadığınız veya herkese açık olan internet ağlarına bağlanmayın.

 

Sayın Velilerimiz,

İnternetin, doğru kullanılmadığında zararlı olabileceği konusunda çocuklarınızı uyarın.

Çocuklarınızın, Internet hakkındaki düşüncelerini ve bilgilerini günlük olarak takip edebilir, böylece yanlış bildikleri konuları düzelterek onları yönlendirebilirsiniz.

Web tarayıcınızda güvenli olmayan sitelere girişi engelleyiniz. Güvenlik (antivirüs vb.) yazılımları güncel olmalıdır.

Beş yaşından küçük çocuklarınızın tek başlarına bilgisayar ve interneti kullanmalarına izin vermeyin.

Bilgisayar ve Internet kullanma saatlerini sınırlandırarak ve bu saatlerde çocuğunuza eşlik ederek, çocuğunuzun güvenliğini ve denetimini sağlayabilirsiniz.

Çocuklarınızın interneti uygun kullanıp kullanmadıklarını, sık kullanılanlar ya da daha önce girilen sayfaların listesini kontrol ederek denetleyebilirsiniz.

Çocuğunuz yanınızdayken uygun olmayan sitelere girmeyin. Çocuklarınız için uygun olmadığını düşündüğünüz sitelere girdiyseniz GEÇMİŞ bölümünden bu siteleri silebilir, böylece çocuğunuzun daha sonra bu siteye ulaşmasını önleyebilirsiniz.

İnternetin doğru kullanımı hakkında bildiklerinizi, arkadaşlarınızla ya da çocuklarınızın arkadaşlarının ebeveynleri ile paylaşabilirsiniz. Böylece çocuğunuzun, arkadaşlarının evinde de güvende olmasına yardımcı olabilirsiniz.

Çocuğunuzu internette tanıştığı kişilerle, hiçbir şekilde telefonda konuşmaması ya da herhangi bir şekilde buluşmaması konusunda uyarın. 

Eğer internet aracılığıyla çocuğunuzdan bilgi isteniyorsa, sitenin güvenli olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Bu bilgilerin ne amaçla kullanılacağını öğrenin ve bu bilgilerin üçüncü şahıslara ulaştırılıp ulaştırılmayacağı konusunda bilgi edinin.

Çocuğunuzun sosyal medya hesaplarını takibe alın ve kendinizi arkadaşı olarak ekleyin.

 

09-02-202109-02-202109-02-2021

Kaynak: https://guvenlinet.org.tr/brosur